
Förklaring på kartbild. ”Biologisk Mångfald – Konstvandring på Herrhagen”
Konstnär | Plats |
1.Margaretha Jansson | Herrhagsparken/Bergslagsgatan 11 |
2.Magnus Mellgren, Alissar Alaref | Sveagtan/Parkgatan/grönområdet |
3.Erika Broman, Embla Broman | Karlagatan/ nedre delen vid två träd |
4.Annica Berglund | Vattentornet/ Vid klippor, trapporna. Från Stangnellsgatan. |
5.Henric Ernstson | Värmlandsgatan./Parkgatan/ grönområde |
6.Henric Thåg, Marcus Sjögren | Karlagatan /skyltfönster. |
7.Anna Andersson | Strandvägen/Nedre del |
8.Cecilia Stigevik | Strandvägen /Grönområde/park |
9.Hertha Hanson | Vasagatan 8/Medborgarskolan |
10.Johan Magnusson | Karlagatan/plank mot Vasalunds förskola |
11. Johan Gaellman | Kanikenäsg/grönområde/busshållplats |
Jag är Herrhagen
En skylt med texten ”Jag är Herrhagen” samt en QR kod som leder till ett bildspel av människor som bor eller arbetar på Herrhagen.
De flesta av oss tänker på växter och djur när man nämner begreppet Biologisk mångfald. Jag har alltid haft människan som motiv i min konst och så även här. Ansikte, kropp och rörelse. I detta verk vill jag visa vad viktig den enorma variationsrikedom är, som vi människor besitter. Det är viktigt att alla får plats, oavsett kultur, utseende, hudfärg, kön eller ålder. Den biologiska mångfalden hos oss människor är stor och det är just variationen som gör det vackert.
Mor och dotter, två generationer i en skogsglänta skapar tillsammans en väv.“Skogens väv” som har sin utgångspunkt i kärleken till naturen men också tankar och oron inför morgondagen. Äggoljetempera, jutesnöre, naturmaterial och broderande ord vävs samman som en symbol för biologisk mångfald. Den mångfald där stort och smått är beroende av varandra.Skogen har ropat till oss människor så många gånger
“Ni förstör vår väv, den som har skapats under så många år”
Skogen viskar
“Var rädd om det som finns”
Men vi människor vill inte höra …
Konstnär & bildlärare.Arbetar med textil och bildbroderier. Tecknar med nål och tråd där naturen, nutid och dåtid möts. Bakgrunden är b.la Nyckelviksskolan, Bildlärarutbildning Karlstad universitet samt Bildterapiutbildningen Kavansa. Senaste året har Erika ställt ut på Höstsalongen – Värmlands Museum, Julsalongen – Arvika konsthall samt på Arvika Konsthantverk.Du hittar henne på https://erikabroman.wixsite.com/erika och på instagram under namnet erikaninabroderi
Embla Broman f. 1993 Stockholm.
Konstnär, förskollärare & Levande Verkstadspedagog.
Embla rör sig mellan olika material och uttrycksformer där textil, keramik, illustration och hantverk turas om. Bakgrunden är Kyrkeruds folkhögskola, förskollärarprogrammet på Karlstads universitet samt Levande Verkstadspedagog på Södra Stockholms folkhögskola. Embla har ställt ut på b.la. Café Gamla skolan, Väse, Karlstad Airport samt deltagit i Konst i det gröna.
Du hittar henne på Instagram under namnet @e_mbla.
Volant squilla (Äkta flygräka)
De stora och sällsynta Flygräkorna har häckat på Herrhagen i alla tider. Trots deras skygga natur får vi nu möjlighet att stifta viss bekantskap med dessa meterstora bevingade kräftdjur.
- Minnesvaro
- Ligga sten
- Kvarkomst
(Efter rondellen / längst nere vid Stagnellsgatan infart från Karlagatan.)
I min konstnärliga praktik arbetar jag ofta med fotobaserade bilder, som t.ex. i kombinationen foto/grafik (fotopolymer). Jag arbetar också med skulptur/installation, i vitt skilda material. Mina två och tredimensionella verk växelverkar ofta med varandra, som en slags pågående kommunikation.Jag har varit med på samlingsutställningar bl.a. på Liljevalchs, Nationalmuseet, Göteborgs konsthall, Märsta konsthall, Galleri Backlund Göteborg, Värmlands museum, Rackstamuseet, Kristinehamns konsthall och Arvika konsthall.De senaste två åren har jag också haft separatutställningar på Köpings konsthall, Noras konsthall och Gallery Black Door i Örebro.
Jag är intresserad av Gränsområden i och mellan dröm-fantasi-verklighet… av olika slags mellanvärdar. Jag fascineras av hur olika verkligheter rör sig ut och in i varandra, hur de hålls isär och förbinder sig till varandra. Både mellan människor och inom människan. Av den betydelse minnen/ting/företeelser/tid och platser har. Av tillstånd, stämningar och möten i och mellan våra världar. Och av ”bilderna” för det.
”Min professor sa att det räcker med 5 arter.”
Ett verk med tankar i den fria rymden, utomhus, där vi alla är i beroende av varandra, oavsett vilket ekosystem vi befinner oss i.
Verket ”Massempati” är en allas vän och med en önskan om hur vi möts i alla framtida kriser och även finare tider.
Hennes (som i beskrivning av denna dära Anna Anderssons verk) tidigare verk, som mestadels bestått av målningar, har nu än en gång fått ett mer fysiskt verk.
”Att hänge sig åt födelsen av en ny figur, kanske snarlikt nåt som redan finns, men nåt som till skillnad från en målning går att ta på i form – det är som skapare en tillfredsställelse som kramas av eufori. Det här känns bara som en början på nåt jag aldrig vill sluta med.”
Massempati är motsvaret på Masshysteri. Att ett livskaos – och helst innan kaoset bryter ut, att alla möts i öppenhet, snällhet och i empati. Att vi fixar det ihop är starkare är Jaget.
Materialet i figuren är av återvunnet material, nyfikenhet och en blandning av sorg, kärlek och hopp i en vetenskaplig tro på en finare, biologisk bredare och medmänskligare framtid.
Hej! För om vi gemensamt enas i välvilja för framåt, då kanske det rent av går bra.
’Blommor, konst & bin eller To bee or not to bee’
tread lightly on the tigers tail.
Gouache på glas med skrapa.
Hertha Hanson är abstrakt målare som visar sina verk runt om i Sverige, bl a på Anna Bohman Gallery i Stockholm. I Värmland har hon bland annat ställt ut på Kristinehamns konstmuseum, Rackstadmuseet i Arvika och Konstfrämjandet här i Karlstad. Nu i sommar kan ni även se hennes verk på Galleri Arnstedt i Båstad och Galleri Thomas Wallner i Simrishamn.
Minus eller Plus
Min tandläkare sa att jag borde använda mellanrumsborste. Eftersom jag ofta lyssnar på de som vet bäst, köpte jag en förpackning. I den och alla andra, medföljer ett litet etui med plats för 5 borstar.
De här skulle jag kunna göra konst med någon gång, kanske placera små saker i, tänkte jag. Och började spara på dem. När jag fick inbjudan till att delta i Konstvandringen på Herrhagen, hade jag 37 små plastetuier i min samling. Tillfället att göra konst av dem hade infunnit sig.
Verket är en triptyk, titeln: Positivt eller Negativt? Material: 3 skivor cortenstål, 29 x 26,5 cm, 12 montageskruvar, 36 plastetuier, vinylfärg, slagmetall, shellack och superlim. En speltärning har också varit ett viktigt arbetsredskap.
Karlstad den 2 juni 2020
Stamförstånd
Mångfald gör mig behagligt förvirrad. För att inte tala om biologi. Möjligheternas möjligheters möjligheter… Ska man förhålla sig till allt, eller bara en del? Det snurrar i skallen. Bäst att släppa taget och följa med i karusellen. Det kittlar gott i magtrakten.
– Hallå där nere, hur lång är evigheten …till exempel? (jag hänger på kanten till en brunn med huvudet långt ned och ropar ut min fråga. Det är mörkt och mitt i natten och jag är inte säker på om jag blundar eller har ögonen öppna. Är jag ens vaken? Vem vet egentligen någonting? Jag är på vippen att trilla ned just som ekot studsar tillbaka med ett svar. Jag låtsas förstå.)
– Jaha (säger jag)… ja men då tar jag 2% av evigheten tack. Det räcker ett tag. Har du lite biologisk mångfald också? Jaså… hitta på själv? Okej, i så fall borrar jag hål i trädbitar och pluggar ihop dem och placerar dem på Herrhagen i Karlstad. Ok? Ok!