Konstfrämjandet Värmland

2

Konstfrämjandet Värmland

Biologisk Mångfald – Konstvandring runt Herrhagen

Biologisk mångfald är variationsrikedomen bland levande organismer av alla ursprung, inklusive från bland annat landbaserade, marina och andra akvatiska ekosystem och de ekologiska komplex i vilka dessa organismer ingår; detta innefattar mångfald inom arter, mellan arter och av ekosystem. (Definition enligt FN:s konvention om biologisk mångfald.)
Konstfrämjandet Värmland har bjudit in ett antal karlstadbaserade konstnär till en platsspecifik utställningen på temat biologisk mångfald, konstvandring runt Herrhagen i Karlstad.
Tanken med utställlningen i ”Covid -19” tider är att skapa en vandring för besökare runt Herrhagen.
Varje plats kommer en QR kod finnas tillgänglig, genom den kan läsa mer och få en presentation av verket.
Bergslagsgatan 11 blir startpunkten för vandringen, alla information sker via sociala medier och hemsida samt via våra skyltfönster på Bergslagsgatan.

Vi håller oss uppdaterade med Hälsovårdsmyndighetens rekommendationer.

Karta över platser i Biologisk Mångfald- Konstvandring på Herrhagen.

Förklaring på kartbild. Biologisk Mångfald – Konstvandring på Herrhagen


Konstnär Plats
1.Margaretha Jansson  Herrhagsparken/Bergslagsgatan 11
2.Magnus Mellgren, Alissar Alaref Sveagtan/Parkgatan/grönområde
3.Erika Broman, Embla Broman Karlagatan/ nedre delen vid två träd
4.Annica Berglund Vattentornet/ Vid klippor, trapporna
5.Henric Ernstson Värmlandsgatan./Parkgatan/ grönområde
6.Henric Thåg, Marcus Sjögren Karlagatan/Privat skyltfönster
7.Anna Andersson Strandvägen/Allén från Kanikenäs
8.Cecilia Stigevik Kanikenäsgatan/Grönområde/park
9.Hertha Hanson Sveagatan
10.Johan Magnusson  Karlagatan/plank mot Vasalunds förskola
11. Johan Gaellman Kanikennäsg/grönområde

 

 


Kontext på verken.

”Biologisk mångfald är variationsrikedomen bland levande organismer av alla ursprung, inklusive från bland annat landbaserade, marina och andra akvatiska ekosystem och de ekologiska komplex i vilka dessa organismer ingår; detta innefattar mångfald inom arter, mellan arter och av ekosystem.” Jag har beslutat mig för att titta på variationsrikedomen hos människan. En skylt med texten ”Jag är Herrhagen” samt en QR kod som leder till ett bildspel av människor som bor eller arbetar på Herrhagen. De flesta av oss tänker på växter och djur när man nämner begreppet Biologisk mångfald. Jag har alltid haft människan som motiv i min konst och så även här. Ansikte, kropp och rörelse. I detta verk vill jag visa vad viktig den enorma variationsrikedom är, som vi människor besitter. Det är viktigt att alla får plats, oavsett kultur, utseende, hudfärg, kön eller ålder. Den biologiska mångfalden hos oss människor är stor och det är just variationen som gör det vackert.


2. Magnus Mellgren, Alissar Alaref
För Alissar och mig så är naturen något som vi diskuterar och njuter av varje dag. Alissar med sin poetiska och filosiska utbildning och bakgrund och jag med min uppväxt och kärlek till naturen. Våra samtal blir ofta väldigt djupa och våran utgångspunkt är nästan alltid natur och kosmos när vi skapar. När vi satte igång med detta projektet så diskuterade vi vad vi skulle göra, skulle vi jobba djupt eller alvarsamt eller mera lek och det blev det sistnämnda, så vi byggde en biologisk mångfald maskin en maskin som ska kunna hjälpa den biologiska mångfalden lite på vägen. Magnus och Alissar.

3

4

5. Henric Ernstson                Värmlandsgatan./Parkgatan/ grönområde
 

”Min professor sa att det räcker med 5 arter.”

 

Ett verk  med tankar i den fria rymden, utomhus, där vi alla är i beroende av varandra, oavsett vilket ekosystem vi befinner oss i.


6

7

8

9

10. Johan Magnusson                                   Karlagatan/plank mot Vasalunds förskola

 

 Min tandläkare sa att jag borde använda mellanrumsborste. Eftersom jag ofta lyssnar på de som vet bäst, köpte jag en förpackning. I den och alla andra, medföljer ett litet etui med plats för 5 borstar. 

De här skulle jag kunna göra konst med någon gång, kanske placera små saker i, tänkte jag. Och började spara på dem. När jag fick inbjudan till att delta i Konstvandringen på Herrhagen, hade jag 37 små plastetuier i min samling. Tillfället att göra konst av dem hade infunnit sig. 

Verket är en triptyk, titeln: Positivt eller Negativt? Material: 3 skivor cortenstål, 29 x 26,5 cm, 12 montageskruvar, 36 plastetuier, vinylfärg, slagmetall, shellack och superlim. En speltärning har också varit ett viktigt arbetsredskap. 

Karlstad den 2 juni 2020 


11. Johan Gaellman

 


  • Vandra runt Herrhagen i KarlstadVernissage 13 juni kl 12.00
  • 13 juni 2020-27 juni 2020