Konstfrämjandet Värmland

2

Konstfrämjandet Värmland

FORÅR – Gunnar Svensson

Teckning, måleri och böcker!

Ur wikipedia:

Gunnar Svensson född den 26 september 1935 är bokhållare, tecknare och författare. Han är utbildad tecknare vid Beckmans i Stockholm och har arbetat många år i Lausanne och Paris. Resor i olika delar av världen har resulterat i böcker om Kuba och Vietnam men även hemtrakterna i Klarälvdalen och Finnskogen har inspirerat honom som författare.

Svensson har under årens lopp skrivit krönikor, betraktelser, debattartiklar, illustrerade reportage i olika tidningar och tidskrifter.

Basen för hans verksamhet var fram till år 2010 förlagd till Ransby i norra Värmland. Numera bosatt i Stockholm. I Ransby finns Utmarksmuseet med den magnifika Pilgrimstapeten, inspirerad av Bayeuxtapeten. Pilgrimstapeten har i hög grad förverkligats genom Gunnar Svenssons initiativ och konstnärliga kreativitet. I anslutning till utmarksmuseet fanns hans Konst & Boklådan. Utmarksmuseet ingår tillsammans med Kulturkoppra och Dalby hembygdsgård i Ransby Kulturby. Lokalhistorikern och den rikt natursinnade Gunnar Svensson har även varit med att iordningställa Ransbysätern som turistmål. Ransbysäternhar brukats i ca 1000 år som sommarbetesplats för boskap. [1] Idag är den ett levande museum med fjällkor, getter och hästar. År 2007 blev sätern vandrarhem i STF:s regi, STF vandrarhem Ransbysätern. Under en rad av år har Gunnar Svensson medverkat i arrangemangen av Utmarksmusiken som varje sommar arrangeras på sätern.

Mer om Gunnar

 

Gunnar om Gunnar.

Svensson uppväxt i en norrländsk hamnstad, tecknade och skrev 1947 i Västernorrlands Allehanda (nu tidn Ångermanland) på förslag av sin lärare som ville att hans skola skulle synliggöras. Krönikans namn ”Min Skola”.
Vi 15 till sjöss några år, krossade samtliga oceaner, simmade en natt mellan Afrika och Asien strax söder om Suez. Passerade även Panamakanalen utan att simma.
Gick tre år på Anders Beckmans tecknarskola, Sthlm. Jobbade frilans här och var. Tillfällig ateljé på Klara Vattugata mittemot Aftonbladets redaktion. Tror det var 1956, en kille från Aftonbladet kom upp med dagens tidning. Första sidan enbart ett foto på mig med text: VÅREN ÄR HÄR. (FORÅR strax) Fotot finns men tidn har försvunnit.
Måste ha varit nyhetstorka. Jag hade nyss varit ute och putsat fönster i min ateljé, fem trappor upp, ngn fotograf hade tagit en bild tvärs över gatan fr AB:s redaktion. Som sjöman var jag inte rädd för höjder. Gjorde mkt skämtteckningar då alla tidn redaktioner låg intill. Omslag till Operan plus ett och annat.
Bodde bl a i Gamla Stan, Didrik Ficks gränd, dock väl mörkt. Hade gift mig i Klara kyrka, fått en unge. Min hustru tyckte vi borde flytta till Karlstad, hade läst i en tidn att solen fanns där. Jag sa: ja och amen, flyttade 1959 till solens stad. Ingen av oss hade varit i Värmland. Fick frilansuppdrag kors och tvärs bl a från KMW och Nermans Trycksaker.
Ett år i Lausanne, vid Genevesjön. Vackert, trevliga människor. Återvände till Kstad. Jobbade ihop med en kille Eriksson, vi kallade oss Svensson+Eriksson
illustrerade för olika tidn fr Kamratposten till Svenska Dagbladet, barnböcker och annat löst.
Stack till Paris. Arbetade i fem år med illustrationsjobb. Bl a modeteckning och lättare reportagejobb. Vinetiketter blev jag bra på. Mkt var ytligt, läste jordbruk på lediga stunder.
Hamnade av ngn konstig anledning i norra Värmland. Jord, skog, teckning, skrev ibland, blev ett tiotal illustrerade böcker. Om resor i världen. Vietnam, Mongoliet, Irak, USA, Kuba m fl länder. Mest om Frankrike.
Fick ett större stipendium fr SIDA och Författarförbundet. Cyklade runt i Vietnam i fyra månader. Långt ut på vischan frågade jag om övernattning hos gammal dam.
När jag vaknade hade hon gått på jobb. Innan jag lämnade hennes gästfrihet, slängde jag ett öga på hennes lilla buddistiska altarbord, som alla vietnameser har. Där stod en flaska fransk likör Marie Brizard, etiketten gjorde jag för länge sen för en amerikansk annonsbyrå, Paris. Konstigt världen är liten.
Illustrationer, målningar har jag ställt ut här och var. Solna Stadsbibliotek, Paris i Marais, Prostgårdslagårn Torsby, Värmlands Museum, Lausanne, New York även Utmarksmuseet i norra Värmland.
Hälsn Gunnar
  • Konstfrämjandet VärmlandBergslagsgatan 11 B
  • 12 januari - 27 januari 2018Förhandvisning 12 januari kl 17-20