Konstfrämjandet Värmland

2

Konstfrämjandet Värmland

Mother Tongue – Konst och yttrandefrihet!

A visual journey inside heritage, gender politics and war

De sju videokonstnärena i utställningen: Nezaket Ekici, CANAN, Çağdaş Kahriman, Savas Boyraz, Işıl Eğrikavuk, Pınar Öğrenci och Selda Asal, har alla varit viktiga aktörer för att sätta Turkiet på kartan som en av världens mest pulserande platser för samtidskonst idag.

Konstnärerna inspireras av dagens politiska situation i Turkiet, där yttrandefrihet och kvinnors rättigheter är under prövning. De använder olika format, tekniker och koncept och belyser olika teman, men har två saker gemensamt. Den ena är tron på att konst kan vara en katalysator för förändring och det andra att berätta om kvinnliga erfarenheter, både när det gäller krig, konflikter, traditioner, identitet och historia. Den turkiska brytningen mellan ett konservativt auktoritärt och traditionellt samhälle på den ena sidan och ett modernt stadsliv.

med långa akademiska och konstnärliga traditioner på den andra, slutar aldrig att facinera. Denna konfrontation gör också konstnärena till aktivister, med viktiga historier att berätta. I Mother Tounge möter du sju av dem. Mother Tongue är kuraterad av Malin Barth och Brynjar Bjerkem.

Utställningen är producerad av TrAP och Stiftelsen 3,14, i samarbete med Interkultur, Buskerud Kunstsenter och Norske Kunstforeninger och stöttas ekonomiskt av Kulturrådet och Fritt Ord. Sveriges Konstföreningar ansvarar för utställningsturnén.

 

Torsdag den 1 februari kl 11 invigs utställningen Mother Tongue på Karlstads universitet.

Det är en vandringsutställning  som vi har fått låna från Sveriges konstföreningar, och det handlar om sju videokonstnärer från Turkiet som har bjudits in. De representerar den spännande konststen som utvecklats i landet de senaste 20 åren. Konstnärerna är motiverade av den rådande politiska situationen i Turkiet, där yttrandefrihet och rörelsefrihet är begränsad, inte minst för kvinnorna

 

Utställningen visas 1 -23 februari , kl 9-18.

Den 13 februari kl 16, ordnas ett diskussionsmöte om konstens och kulturens roll för yttrandefriheten.

Utställningen och mötet äger rum i lokal 3C314,  samlingssalen vid Studenthälsan. Den nås genom att gå in genom universitetets huvudentré vid biblioteket, fortsätta uppför trappan och rakt fram genom glasgången samt café Gläntan, och svänga höger därefter. Pilar visar vägen.

 

Alla intresserade är välkomna!

 

Arrangörer är Värmlands konstförening, Kultur på Kau, Nätverket Demokratins gränser och Konstfrämjandet.

  • KAU- Karlstad Universitet1 februari kl 11 invigs utställningen
  • 1 februari 2018 - 23 februari 2018lokal 3C314, samlingssalen vid Studenthälsan