Konstfrämjandet Värmland

2

Konstfrämjandet Värmland

Dag Hultcrantz // Marie Rönnberg

Välkommen till Dag Hultcrantz och Marie Rönnbergs utställning på Konstfrämjandet. Vi deltar på Övre Frykens konstrunda samt visar sommarutställning. Denna sommar blir det för tolfte gången. Vernissage 3/5 17.00

Dag Hultcrantz (Karlstad, 1955)

 

De ”material” jag intresserar mig för och kombinerar, är ljud och lera. Min första okarina blev till på Oskarshamns folkhögskola 1978 i form av en enkel lergök. Att få ljud i en liten kluns lera var oerhört fascinerande, men det var först många år senare (i mitten på 90-talet) som jag förstod att jag kunde reglera tonhöjden med diametern på fingerhålen: det öppnade sig en möjlighet att göra riktiga musikinstrument. Från 1995 och framåt har jag experimenterat med, och utvecklat ljud och form. 2006 startade jag en firma med tillverkning och försäljning av okarinor i olika design. På senare tid har jag lärt mig att stämma instrumenten i tonarter som tex. i C-dur och G-dur. Jag har också börjat göra större ljudskulpturer på upp till 40 kg lera med ljud som har en underbart djup och suggestiv klang. Det har blivit egensinniga konstverk som låter när man blåser i dem.

 

 

 

 

Marie Rönnberg (Lycksele, 1966)

 

 

Marie Rönnberg har varit verksam konstnär i 25 år och deltagit på många konstutställningar i Norden samt arbetat med utställningar och konstprojekt. Hennes praktik innefattar båder måleri och teckning, ofta i stora format där motiven blir en sorts scener befolkade av människor och djur. Målningar byggs intuitivt upp med akrylfärg, utan förlaga, efter det att kompositionen färdigställts fortsätter Rönnberg målningen med olja. Parallellt med måleriet tecknar och skissar Rönnberg, antingen med utgångspunkt i den pågående målningen eller i sökandet efter en idé eller lösning. Hon leker med anatomin i sökandet efter uttryck i sina gestalter med att förvränga, förkorta eller förlänga.

 

 

Öppet juni–augusti, dagligen 11.00–17.00
För mer info se Galleri Södra Ås Kultur på facebook

 

  • Konstfrämjandet VärmlandBergslagsgatan 11B
  • 3/5–18/5Förhandsvisning 3 maj 2019 kl 17-20
  • Fri entré