Helena Bengtsson-Skogens gröna matta

Med brinnande iver att mönstra, bygger Helena ytor av papper och garn. Skogen finns närvarande som källa till kraft, inspiration och materiell råvara. Fram växer arbeten som fungerar som skisser till mattor eller helt enkelt som små konstverk i sig.

Helena Bengtsson är textilformgivare och konsthantverkare med stort intresse för textila material och tekniker. Ett mönstertema kan provas om och om igen och få nytt uttryck i olika versioner av hantverk. Enkelhet i uttryck kombineras gärna med tekniska utmaningar där materialets egenskaper får uppmuntra eller utmana.

Efter ett fördjupat arbete i papper från värmländska pappersbruk fortsätter Helena med siktet inställt på mattor för golv och vägg. Skogen står som tema, inte minst genom att fortsätta med de skissmetoder som användes i pappersprojektet. Helena tecknar, målar, trycker eller syr sina skisser, men har också fått tillfälle att dyka ner i sittgarnförråd för att knyta rya. Utställningen visar prov på en formgivares arbetsprocess, som i detta fall har tilldelats stöd i form av ett arbetsstipendium från Karlstads kommun.

Visa alla