Jonas Holmström - Måleri

Jag gillar måleriet. Alltså själva målandet. Hur penseldragen och färgerna lägger sig på ytan. Hur det plötsligt blir ett djup, en rumskänsla. Jag dras med som på ett äventyr och något växer fram. Vad det ska bli får jag se. Det är spännande. Det svåra är försöka låta bli att styra för mycket. Hitta en balans. Är det för mycket tanke blir det stelt och tråkigt. Är det ingen alls blir det ingenting, bara kladd.

Jag gillar landskap. Jag gillar naturen. i måleriet söker jag sådana stämningar som naturen kan ge. Men också stämningar som bara måleriet kan ge. Det blir en mix. Det blir liksom något slags lugn, en närvaro eller energi när det funkar. Det blir tveklöst fast utan ord och förklaring. Bara måleriet, bilden. Det är det jag vill förmedla.

Jonas Holmström är en målare och filmskapare som är född och verksam i Karlstad.

Holmström studerade vid Kyrkeruds FHSK, Årjäng, KV konstskola, Hovedskous målarskola och Larssons teaterakademi i Göteborg. Separat har han ställt ut ett bl.a på Värmlands museum, Kulturhuset i Oskarshamn, Galleri Bergman, Konstfrämjandet och Galleri Konst i Karlstad. Han har bland annat medverkat på Liljevalchs vårsalong, och Värmlands konstförenings Höstsalong vid flera tillfällen.

Han har tilldelats Värmlands konstförenings Thor Fagerkvist stipendium, Stiftelsen Helge kellins minne, Christian Erikssons ateljéstipendium, Värmlands Konstförenings ungdomsstipendium, Karlstads Kommuns kulturstipendium. Samt Konstnärsnämndens arbetsstipendium vid ett flertal tillfällen.

Är representerad vid Värmlands Museum, Sveriges Riksdag, Hedmarks Landsting Norge, Västra Götalandsregionen, Region Värmland, Oskarshamns Kommun, Karlstad Kommun, Årjängs Kommun och Säffle Kommun, Arvika Kommun.

Har gjort ett antal kortfilmer och en långfilm tillsammans med Jonas Bergergård under namnet DubbelJonas.

Visa alla