Marja-Leena Sillanpää kommer till Värmland med en utställning i tre delar som rör sig kring biblioteket, skogen och universum.
Vernissage Bergslagsgatan fre 29 nov kl 17-20, performance kl 18.00
Först fanns det oändliga, universum, anden.
Sen uppstod planetsystemen, jorden, moder jord, liv i samförstånd med solen, luften, vattnet och myllan.
Därefter kom människan, den så kallade civilisationen.
Biblioteket
BÖCKER UR ETT VÄXANDE ARKIV
1968-2024
Världens äldsta kända bibliotek grundades på 700-talet f.Kr. för den assyriske härskaren Ashurbanipals "kungliga kontemplation" och innehöll en samling av cirka 30 000 kilskrifter organiserade efter ämne.
På utställningen visas ett urval av samlingen ”Ett växande bibliotek” som består av ca 3000 unika objekt med boken som utgångspunkt.
Skogen
GRENAR / STENAR
2024
Planeten Tellus, jorden, skapades ur ett gasmoln för ca 4,6 miljarder år sedan och är den enda plats vi hittills känner till som är bebodd av levande varelser. Naturen är allt liv på jorden, tillsammans med geologin, vattnet och alla livlösa komponenter som utgör vår planet.
Genom att visa grenar och stenar lånade från skogen belyser det faktum att växter / djur tillhör sig själv och stenen finns kvar när vi människor har utplånat oss själva. Global uppvärmning, luftföroreningar, avfallshantering, utarmning av ozonskiktet, vattenföroreningar mm påverkar allt som lever på denna planet.
Universum
BEHOVET AV TRÖST ÄR OÄNDLIGT
2024
22 meter svart fodertyg, sorgen väger tungt
22 meter broderad guldtråd, hoppet och längtan svävar fritt
Denna sorgens flagga är för lång, men lika långt är vårt hopp om frid
Solen skiner genom universums oändlighet, men ljuset som hamnar på oss har nått sin slutdestination.
Performance på vernissaget:
KASSERADE BÖCKER BLIR NYA BÖCKER - en bok eller möjligen flera ändrar skepnad inför besökarna.
Marja-Leena Sillanpää är född 1965 i Pori, Finland och utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon är verksam i Stockholm. https://www.marjaleenasillanpaa.com/
Utställningen är del av Konstfrämjandet Värmlands projekt Minsta gemensamma, som vill skapa ett utvidgat demokratiskt samtal med samtidskonsten i samhället som utgångspunkt. Projektet drivs med stöd av Kulturrådet, Karlstads kommun och Folkrörelsernas konstfrämjande.