Postcards with mountains — Publikations släpp och Tipspromenad

Konstnär Martin Ellerman (nyinflyttad konstnär till Värmland) släpper Volym 2 av publikationen ”Postcards with mountains” med 12 st inbjudna konstnärer. Idén med publikationen är att konstnärerna väljer ett vykort ur min samling av vykort med bergsmotiv. Och gör sedan ett verk utifrån det valda vykortet. Detta presenteras sen i en publikation. Volym ett släpptes i februari förra året i Umeå under pompa och ståt. Nu gäller Värmland och Karlstad.

Vi bjuder in till en tipspromenad runt kvarteren på Herrhagen. Många fina priser.

Martin Eltermann skriver ”Konstnärerna har först valt ett vykort ur min samling av vykort med bergsmotiv. Därefter har de gjort ett verk utifrån det valda vykortet. I slutet av publikationen står orden Voglio vedere le mie montagne. Det betyder Jag vill se mina berg. Det var den italienske målaren Giovanni Segantini som yttrade dessa ord när han låg i sin säng för att dö i Schweiz. Han bad om att bli lyft ur sängen, fram till fönstret, för att få se sina berg en sista gång. Detta var för 122 år sedan. En konstnär som skulle fyllt 100 år i år är Joseph Beuys. Han tog upp Giovannis ord och gjorde en installation bestående av sina möbler, till exempel en säng där han skrivit ordet Valley (dal). Beuys sa om sin installation att ”när jag skapar en miljö som heter voglio vedere le mie montagne menar jag en inre arketyp av idén om berg: självets berg. Och ja, jag har i år samlat på vykort med berg i tio års tid. Med den här publikationen, som är den andra i ordningen, hoppas jag att de medverkande konstnärerna hittar sitt inre, eller sitt yttre, berg.”

De medverkande konstnärerna i Postcards with mountains volume two är följande: Maria Belic, Leandra Bigale, Christofer Degrér, Aalt van de Glind, Maria Hägglund, Jakup Nilsson, Ruaridh Phillips, Ella Shipway, Julia Sjölin, Frederikke Jul Vedelsby, Louise Waite och Amund Öhrnell.

Och hemsidan där vykorten finns samlade: bergsmotiv.tumblr.com

Välkommen och i våra fönster pågår utställningen ”Meeting of minds”.

Visa alla