She Crawls // Zara Zetterquist

Ormen har i alla tider både skrämt och fascinerat oss och detta kraftfulla djur är otvivelaktigt en av de äldsta och mest utbredda mytologiska symbolerna. 

Under hela sitt liv har Zara Zetterquists levt med ormfobi . Trots detta eller på grund av detta har hon alltid avbildat ormar nästan maniskt i alla sina verk. Varje gång hon skall göra något nytt tänker hon "ok nu skall det bli något utan orm", men sen känns det ändå inte klart förens en orm finns med.

Ormens betydelse har för Zetterquist gått från fara till kraft och oräddhet, den står för allt hon inte riktigt kan greppa men lockas av, det otämjda, det kraftfulla. Ormen är även en av världshistoriens mest använda symboler. Genom årtusendena har kulturer och religioner använt ormen som symbol, men med mycket varierande betydelse, allt från död och domedag till frihet och fruktbarhet.

Ormen har i alla tider både skrämt och fascinerat oss och detta kraftfulla djur är otvivelaktigt en av de äldsta och mest utbredda mytologiska symbolerna.

Den här utställningen i Kolonins fönstergalleri blir en hommage till den eviga inspirationskällan ormen; tack för att du finns men låt oss hålla avstånd tack!

Zara Zetterquist bor och arbetar i Arvika. Hon är utbildad i skulptur på Idun Lovèn och tog sin examen i Fri konst från Akademin Valand 2015. Hon arbetar främst med måleri och skulptur och utforskar genom sitt konstnärskap naturens mytologiska och mystiska aspekter. I Zetterquists verk skildras skogarnas mörker som förtrollad och besjälad och vi möter en bildvärld inspirerad av både natur och växtlighet, folktro och fobier. I motiven möts mörker, vargar, ormar, skog, eld, vatten och kvinnor som lever och verkar i skogens djupaste vrår.

Visa alla