Vävda rum — Utställning med AR-konst

Sveriges (kanske världens) största utställning av offentlig konst som gjorts med den nya spännande AR-teknik. Riksförbundet Sveriges Konstföreningar fyller under våren 50 år, denna utställning är en del av firande.

Våren 2023 firar Riksförbundet Sveriges Konstföreningar 50-årsjubileum! Vi vill bjuda in alla våra medlemmar att delta i firandet genom att vara med i Sveriges (kanske världens) största utställning av offentlig konst som gjorts med den nya spännande tekniken Augmented Reality (AR).

Konstfrämjandet Värmland är med som värd och arrangerar Vävda rum på två platser i Värmland, Grums och Karlstad. Utställning är unik med tio av Sveriges främsta och mest spännande konstnärer som arbetar med offentlig konst och augmented reality (AR). Den 20 maj har Vävda rum vernissage samtidigt runt om i Sveriges kommuner vilket gör den till den geografiskt sett största utställningen som skapats i landet.


”Konstfrämjandet Värmland är en organisation som arbetar med att sprida intresset för konst genom konstbildning. Genom att föra ut konst till människor i deras vardag.”


Konstverken i Vävda rum är gjorda med AR-teknik och är virtuella. Utställningen utnyttjar samma teknik som det kända spelet Pokémon Go, men i konstnärligt syfte. Genom att ladda ner appen Vävda rum till sin mobil kan besökaren på en karta se var konstverken är utplacerade i kommunen och besöka dem. Flera av konstverken i utställningen är interaktiva och förändras genom att besökaren sjunger, gör rörelser eller är delaktiga tillsammans med andra besökare.

Det finns en lekfullhet och fantasifullhet i många av verken, men också en viktig diskussion om det offentliga rummets betydelse i vår kommun. Alla våra parker, torg och lekplatser är viktiga mötesplatser för att kunna träffas och umgås med andra människor. Utställningen Vävda rum vill med hjälp av den nya tekniken skapa kollektiva upplevelser i det offentliga rummet, med fokus på vad som förenar och binder oss samman, i stället för det som skiljer oss åt. Kommuninvånare och besökare får i utställningen möjlighet att utforska sin kommun och upptäcka nya perspektiv på välbekanta platser. Genom mobilen kan besökaren uppleva nya dolda världar och få spännande och tankvärda upplevelser som handlar om miljö, möten, motion, åldrande och andra samtida frågeställningar. Vävda rum ger också en möjlighet att tillsammans med andra uppleva och samtala om konst.

Konstnärerna som deltar i Vävda rum är: Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James, SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Núñez del Prado och Rosalie Yu).

Länk till allt om ”Vävda rum” på SKR hemsida

Med stöd från Postkodsstiftelsen

Visa alla