Suzanna Asp

Suzanna Asp intresserar sig för förhållanden mellan måleri, arkitektur och en besökare. Hon arbetar främst med måleri, installation och performance. Den nya installationen Death Tear Us Apart blandar collage, ready-mades och video och presenterar verk som står i ett direkt förhållande till utställningsrummet.

Installationen Death Tear Us Apart består av ett antal verk. Det första som möter utställningsbesökaren är videon Piece 3. Inspelningen är ett samarbete med den taiwanesiske konstnären Ting Cheng och utspelar sig på ett plåttak mot en fond av snötäckta berg.Målningarna Death Tear Us Apart och Theater Round Mirror hänger från taket i utställningsrummet och är belysta bakifrån av ett färgat teaterljus. Duken blir en projektionsyta varpå svart text framträder i stark kontrast. I utrymmet mellan målningarna är två skulpturer placerade, O som är uppbyggd av en papperskorg fylld av pappersrullar och verket History of Sculpture som består av en halvfull hink vit målarfärg och ett uppslaget översiktsverk om amerikansk skulpturhistoria. Längst in i utställningsrummet hänger två verk på kakelväggen, Mot nya mål som är ett inramat stenlitotryck och English History som är ett collage av en utriven tidningsartikel och utklippt papper.

Installationen kan liknas vid en scenografi för en föreställning, där besökaren bjuds in att vandra mellan dess olika delar. Målningar är likt kulisser nedhissade från taket och ljussatta bakifrån, skulpturer på golvet påminner om enskilda aktörer starkt belysta av en enda spotlight. En videoprojektion reflekteras genom speglar och separeras på en kakelbeklädd vägg i två spegelvända överlappande projektionsytor. Två gestalter utför rörelser till ljudet av vind och musik. Två inramade bilder skapar en återvändsgränd där utställningsbesökaren måste vända åter och således möta verken från andra hållet.

Utställningsbesökaren rör sig genom installationens olika rumsligheter; det faktiska rummet, målningens, skulpturens, textens, filmens och ljudets. Installationen tar upp frågor om och syn på döden och belyser skapandet av identitet och självbild. Vandringen genom installationen kan ses som en passage genom överlappande mellanrum, genom olika fysiska och mentala gränstillstånd.

www.suzannaasp.com

Visa alla